Najlepszy piec do pizzerii – na drewno, gaz czy prąd?

Zakładając własną pizzerię czy restaurację, w której będzie oferowana pizza, należy dokładnie przemyśleć, jaki rodzaj sprzętu najlepiej odpowie na oczekiwania nasze i przyszłych klientów. Najistotniejszy jest oczywiście piec – jego wielkość, możliwości, a także sposób zasilania wpłyną na takie aspekty, jak prędkość obsługi gości, smak i jakość wypieków, a także komfort eksploatacji kuchni. Kwestię jak wybrać piec do pizzy poruszyliśmy jeszcze w poprzedniej części naszego poradnika – w tej skupimy się na przedstawieniu zalet i wad różnych metod zasilania tych urządzeń.

Gazowy, elektryczny czy na drewno?

Obecnie na rynku można spotkać się z trzema podstawowymi sposobami zasilania pieców do pizzy: drewnem, gazem bądź też prądem. Piec elektryczny sprawdza się przede wszystkim w użytku prywatnym bądź w restauracjach o małym budżecie, gdzie pizza stanowi wyłącznie bardzo niewielką część oferty. W miejscach, gdzie istotna jest jakość, a zarazem szybkość pieczenia warto rozważyć wyłącznie piece na drewno lub gaz. Posiadają one swoje zalety, jak i wady, jednak korzyściami i tak znacznie przewyższają rozwiązania elektryczne.

 

 

Zalety i wady

Jak już wyjaśniliśmy powyżej, piece elektrycznie nie są dobrym rozwiązaniem do pizzerii, które cenią sobie jakość wypieków, dlatego porównamy przede wszystkim modele na drewno i gaz. Otóż ich zalety są identyczne: placki zostają doskonale upieczone, ich smak jest wyśmienity, a pieczenie nie zajmuje dużo czasu. Utarło się, że pizza wypiekana przy pomocy drewna ma lepszy smak i aromat. Otóż nie, wypiek za pośrednictwem gazu jest identyczny, zapewnia te same walory smakowe oraz aromat. Obsługa pieca za pomocą gazu jest o wiele łatwiejsza, nie musimy dorzucać drewna, wybierać popiołu czy kontrolować płomienia. 

Co wybrać?

Decydując się na piec do pizzy do restauracji czy pizzerii warto przede wszystkim rozważyć czy najwyższa jakość jest warta dodatkowego nakładu pracy. Jeżeli odpowiedź brzmi tak, piece na drewno są doskonałym rozwiązaniem. Bez obaw można również wykorzystać ten zasilany na gaz – pizza na pewno zachwyci każdego z gości. W szczególności warto rozważyć modele udostępniane przez producentów Marana Forni czy Forni Valoriani. Jedną z wielu zalet ich produktów jest fakt, że każdy z pieców można bez obaw zasilać drewnem, gazem lub hybrydowo w zależności od potrzeb.

 

 

Zakaz kopiowania materiałów bez zgody autora © 2016
Realizacja: IADU.pl