Jaki piec do pizzy wybrać?

Prowadzenie własnej pizzerii czy nawet restauracji oferującej pizzę wymaga nie tylko dużego doświadczenia, ale również odpowiedniego oprzyrządowania. Oczywiście do najbardziej podstawowych z nich należy piec – jednak jaki wybrać, aby spełniał wszystkie potrzeby zarówno lokalu, a także odwiedzających go gości? Odpowiedź na to pytanie można znaleźć poniżej.

Rodzaje pieców

Decyzja jaki piec wybrać jest w dużej części uzależniona od charakteru profesjonalnych urządzeń, jakie można spotkać na rynku. Najczęściej wybierane rozwiązania można pogrupować ze względu na:

  • sposób zasilania:
    • na drewno – w tym w szczególności godne polecenia są Vesuvio GR producenta Valoriani oraz Tuttotondo marki Marana Forni,
    • gazowe – w każdej restauracji bez wątpienia sprawdzą się piece marki Valoriani, w tym Vesuvio Igloo czy VERACE,
    • elektryczne – raczej polecane prywatnym amatorom pieczenia pizzy, niż do profesjonalnego zastosowania.
  • sposób działania:
    • statyczne – zapewniają doskonale upieczone placki; w szczególności warto zwrócić uwagę na Fisso120, który łączy w sobie tradycyjne rozwiązania z nowoczesną technologią,
    • obrotowe – zwiększona wydajność, nie umniejszając jakości – dowodem na to jest Valoriani Rotating oraz Rotoforno producenta Marana Forni.

 

  piec do pizzy piec do pizy Marana Forni

Dopasowanie do potrzeb

Tak naprawdę wybór pieca do pizzy jest w pełni uzależniony od potrzeb samego lokalu. W szczególności należy zwrócić uwagę na takie aspekty, jak:

  • dostępna przestrzeń użytkowa – jeżeli dysponujemy niewielką kuchnią nie możemy sobie pozwolić na urządzenie o dużych gabarytach,
  • liczba pizz na godzinę – jeszcze przed otworzeniem lokalu wstępnie musimy zaplanować jaka liczba gości będzie nas odwiedzać dziennie i dostosować się do tych najbardziej tłocznych godzin,
  • komfort eksploatacji – każdy pracownik powinien móc łatwo nauczyć się obsługiwać urządzenie, a także sprawnie i komfortowo korzystać z niego każdego dnia, dlatego warto postawić na rozwiązania praktyczne, a nie np. posiadające niestandardowy, efektywny kształt.

Czy istnieją rozwiązania uniwersalne?

Krótko odpowiadając: nie. Każdy lokal jest inny, dlatego w każdym z nich niezbędny jest inny piec do pizzy. W jednym lepiej sprawdzi się rozwiązanie statyczne , w innym doskonałą propozycją jest urządzenie rotacyjne. To Państwo najlepiej znają swoją restaurację, choć chętnie zapewnimy odpowiednie doradztwo, jeżeli zajdzie taka potrzeba.

Obrotowy piec do pizzy

Zakaz kopiowania materiałów bez zgody autora © 2016
Realizacja: IADU.pl