Warsztat dla amatorów Pizzy
Zapraszamy na popołudniowe warsztaty!
Nasz popołudniowy kurs wypieku dla amatorów jest dedykowany dla osób, które chcą pod czujnym okiem mistrza dotknąć prawdziwej, tradycyjnej włoskiej pizzy, a następnie wykorzystać zdobyte umiejętności w domu np. jako hobby. W naszej szkole zdobędziesz umiejętność wypiekania w taki sposób, by danie było niezwykle aromatyczne, miało odpowiednią strukturę i niezrównany w smak.
Jeśli chcesz poznać tradycyjne receptury, nauczyć się wyrabiać w domu ciasto i przygotowywać aromatyczny sos pomidorowy, odpowiednio dobierać oraz łączyć składniki a przede wszystkim spróbować swoich sił wypiekając pizze w profesjonalnym piecu opalanym drewnem Valoriani Forni – warsztat robienia pizzy dla amatorów organizowany przez naszą szkołę, jest doskonałym wyborem.
W trakcie naszych kursów zapewniamy przyjemną atmosferę sprzyjającą nauce oraz przystępnie przekazaną wiedzę.
Nasze warsztaty pozwolą Ci poznać praktykę polegającą na wyrabianiu ciasta, formowaniu go w kulki, rozciąganiu, czy dobierania odpowiednich dodatków. Dzięki nim poznasz także historię tego niezwykle popularnego dania, dowiesz się jakiej mąki powinno się używać, a nawet – jakie procesy zachodzą w cieśnie. Po ukończeniu naszych zajęć, to danie nie będzie miało przed Tobą absolutnie żadnych tajemnic.
Program kursu:
- Sekret włoskich smaków czyli krótka historia pizzy
- Rodzaje mąk i ich klasyfikacja, dobór produktów najwyższej jakości
- Omówienie składników na pizze klasyczną
- Fermentacja i dojrzewania ciasta – omówienie procesów zachodzących w cieście
- Składniki na sos do pizzy
- Wyrabianie ciasta na pizzę
- Formowanie kulek
- Ręczne rozciąganie (formowanie) ciasta na blacie
- Topping – czyli jak dobrać odpowiednie dodatki do pizzy
- Wypiekanie pizzy w piecu opalanym drewnem
- Wspólna kolacja i podsumowanie kursu
Zapraszamy!
Ilość uczestników 4- 10 osób.
Koszt: informacje i zapisy telefonicznie / mailowo
Zapisy oraz dodatkowe informacje:
+48 885 101 121
Każdy z uczestników dostanie na koniec zajęć 1 kg włoskiej oryginalnej mąki Le5 Stagioni, oraz zabierze ze sobą wyrobione wcześniej ciasto które będzie można wykorzystać w domowej kuchni !
Galeria

Terminy
Informujemy, że w przypadku, gdy nie zbierze się grupa min. 4 osób zastrzegamy sobie prawo do zmiany terminu szkolenia.



Skontaktuj się z nami
Informujemy, że w przypadku, gdy nie zbierze się grupa min. 4 osób zastrzegamy sobie prawo do zmiany terminu szkolenia.