Czy jest różnica między tanią a drogą łopatą, skoro każda pozwala na przenoszenie wypieku?
Czy ciasto wyrobione przez profesjonalny mikser różni się od tego przygotowanego w robocie kuchennym?
Czy jakość profesjonalnych akcesoriów do pizzy ma jakikolwiek wpływ na efekt końcowy?
Badanie tych kwestii od lat zajmuje uwagę włoskich producentów, dlatego to właśnie do nich zwrócimy się po odpowiedź.
Lata badań
Jest faktem, że istnieją włoskie firmy o doświadczeniu liczonym w dziesięcioleciach, które zajmują się wyłącznie (lub prawie wyłącznie) projektowaniem akcesoriów do pizzerii. Drobiazgowość, z jaką producent łopat, noży i szczotek Gi METAL podchodzi do każdego aspektu swoich wyrobów, może wprawiać w zdumienie.
Spójrzmy chociażby na łopaty – dostępne w aż 9 odmiennych seriach. Znajdziemy tu m.in. linię produktów przeznaczonych wyłącznie do wypieków bezglutenowych, z dodatkiem karbonu, czy też linię narzędzi aluminiowych anodowanych w kolorze złotym: dla poprawy właściwości antybakteryjnych i wytrzymałości! Dodajmy do tego badania nad najoptymalniejszym perforowaniem
powierzchni szufli czy też tarciem pomiędzy łopatą a ciastem, a otrzymamy obraz najwyższej skrupulatności w produkcji akcesoriów do pizzy. Efekt? Osiągnięcie cech, które dla doświadczonego pizzaiolo są najważniejsze: wytrzymałości sprzętu, wygody użytkowania, niskiej wagi, a także łatwości i tempa pracy, jakie można z nim osiągnąć.
Maszyny dorównujące mistrzom
Nie mamy żadnych wątpliwości, że najpyszniejsze ciasto to to wyrabiane własnoręcznie przez wybitnego kucharza. Jednak nie oszukujmy się: dobra, renomowana restauracja włoska musi szukać sposobów, by przyspieszyć proces przygotowania wypieków. Inaczej nie byłaby w stanie obsłużyć całej sali gości!
Osobom poszukującym najwyższej jakości naprzeciw wychodzi kolejna włoska firma – Sigma, szczycąca się ponad 40-letnim doświadczeniem w produkcji maszyn wyrabiających ciasto. W tym zakresie Sigma osiągnęła doskonałość. Nieważne, czy masa jest ciężka i zwarta, czy miękka albo mokra – akcesoria ze stali nierdzewnej w profesjonalnych urządzeniach poradzą sobie z nią tak dobrze, jak najlepszy kucharz.
Jeśli natomiast chodzi o tempo pracy – maszyny zostawią w tyle każdego gastronomicznego mistrza a ciasto jest idealnie gładkie i napowietrzone co ma istotny wpływ na proces wypieku. Gdyby zapytać włoskich specjalistów od akcesoriów do pizzy o zdanie, byliby jednogłośni. Profesjonalny sprzęt jest dla pizzaiolo tym, czym farby o głębokich odcieniach dla utalentowanego malarza: środkiem, dzięki któremu jego talent może prawdziwie rozbłysnąć i wprawić każdego w zachwyt.