Doświadczenie Włochów w sztuce wypiekania pizzy liczymy w setkach lat, nic więc dziwnego, że to właśnie w słonecznej Italii będziemy szukać najpyszniejszej Margherity czy Neapolitany. Sekret wybornego smaku to w dużej mierze wyjątkowe składniki, ale nie tylko. Podstawą sukcesu są tak naprawdę profesjonalne, testowane przez dziesięciolecia i sprawdzone piece.
Podstawa, czyli kopuła
Perfekcja osiągana latami
By dobrze wyjaśnić kolejną zaletę włoskich pieców do wypieku pizzy, należy spojrzeć nieco wstecz – na historię jednego z najlepszych producentów kraju Neapolitany: Valoriani Forni.
Początkowo firma zajmowała się wytwarzaniem… cegieł, wykorzystywanych do budowy pieców chlebowych. Gdy przedsiębiorstwo przeszło w ręce drugiego pokolenia rodziny, nowy właściciel podjął decyzję o rozszerzeniu działalności właśnie o konstrukcje do wypieku chleba. Znał doskonale materiał i wiedział, co zrobić, by osiągnąć stabilną konstrukcję, doskonałą izolację i najwyższe temperatury. Rozpoczęcie produkcji nowej, lepszej wersji tradycyjnych urządzeń zbiegło się z wielkim boomem na pizzę – i to właśnie ta potrawa podyktowała kierunek rozwoju produktów rodziny Valoriani.
W ten sposób w Italii – a z biegiem czasu i poza jej granicami – pojawiły się stabilne, wytrzymałe konstrukcje, które są w każdym calu dopasowane do przygotowywania włoskiego przysmaku: od precyzyjnego kształtu, solidnej kopuły aż po grubość płyty paleniska – a wszystko wzbogacone o najnowsze systemy wspomagające np. cyrkulację gorącego powietrza.
Dziś korzystać możemy z nich także i w Polsce.