Poradnik

Piec gazowy – wady i zalety

Otwierając własny lokal gastronomiczny, a w szczególności pizzerię w końcu będziemy musieli podjąć decyzję – czy zainstalujemy piec gazowy, na drewno bądź elektryczny? Od wybranego urządzenia będzie zależeć nie tylko szybkość przygotowywania placków, ale również ich smak, chrupkość, jakość. Dlatego nasz wybór powinien zostać przemyślany oraz poparty solidnymi argumentami. W tym artykule przedstawimy wszelkie zalety i wady tego prawdopodobnie najczęściej wykorzystywanego rozwiązania, wskazując najciekawsze modele dostępne na rynku.

Zalety
Piec gazowy jest nie bez powodu spotykany w wielu prestiżowych pizzeriach, które zwracają szczególną uwagę nie tylko na smak, ale również na szybkość obsługi gości. Jego główną zaletą jest bez wątpienia bardzo łatwe i szybkie rozgrzewanie się, w porównaniu do urządzeń na drewno. Pozwala to prędzej przystąpić do wypiekania placków, jednocześnie nie umniejszając ich jakości w porównaniu do tradycyjnego drewna (różnica w smaku czy aromacie nie jest wyczuwalna oraz praktycznie nie do odróżnienia jak w przypadku pieca elektrycznego, gdzie od razu widać że pizza nie leżała w pobliżu prawdziwego płomienia).
Warto również zwrócić uwagę na aspekt czystości – nie mamy tutaj do czynienia z sadzą, popiołem oraz pozostałościami drewna, które trzeba regularnie usuwać. Dzięki temu pracownicy nie muszą spędzać dodatkowego czasu na sprzątaniu sprzętu, skupiając się wyłącznie na wypiekaniu pizzy. Na dodatek jest to rozwiązanie wyjątkowo korzystne ekonomicznie w porównaniu do modeli na prąd.

Wady
Tak naprawdę ciężko jest wymienić jakiekolwiek wady pieca gazowego – działa sprawniej, doskonale i równomiernie wypieka pizzę, oraz pozostaje czysty nawet podczas intensywnej eksploatacji. Jedyną wadą może być tylko początkowa cena samego urządzenia, jednak jeżeli porównamy koszty eksploatacji inwestycja w model na gaz stanie się mimo wszystko wyjątkowo opłacalna.

* w naszej ofercie posiadamy również piece hybrydowe, zasilane zarówno na gaz i drewno w zależności od potrzeby, znamy restauracje które decydują się na rozgrzewanie pieca za pomocą gazu, a późniejsze dopalanie drewnem.

 

Na jakie modele warto zwrócić uwagę?
Najlepsze piece gazowe na rynku zostały wykonane przez producentów Marana Forni oraz Valoriani.
Dotyczy to przede wszystkim:

  • Marana Forni Rotoforno – z obrotową płytą
  • Valoriani Vesuvio IGLOO – z możliwością zdobienia kopuły pieca, zgodnie z potrzebami przyszłego właściciela,
  • Marana Forni Fisso120 – z płytą zawierającą mikroperforacje na powierzchni, które odpowiadają za usunięcie nadmiaru wilgoci z pizzy,
  • Valoriani Vesuvio GR – ekonomiczna wersja bez stelaża wymagająca zastosowania specjalnej bazy betonowej pod piecem