Prowadzenie własnej pizzerii czy nawet restauracji oferującej pizzę wymaga nie tylko dużego doświadczenia, ale również odpowiedniego oprzyrządowania. Oczywiście do najbardziej podstawowych z nich należy piec – jednak jaki wybrać, aby spełniał wszystkie potrzeby zarówno lokalu, a także odwiedzających go gości? Odpowiedź na to pytanie można znaleźć poniżej.
Rodzaje pieców
Decyzja jaki piec wybrać jest w dużej części uzależniona od charakteru profesjonalnych urządzeń, jakie można spotkać na rynku. Najczęściej wybierane rozwiązania można pogrupować ze względu na:
- sposób zasilania:
- na drewno – w tym w szczególności godne polecenia są Vesuvio GR producenta Valoriani oraz Tuttotondo marki Marana Forni,
- gazowe – w każdej restauracji bez wątpienia sprawdzą się piece marki Valoriani, w tym Vesuvio Igloo czy VERACE,
- elektryczne – raczej polecane prywatnym amatorom pieczenia pizzy, niż do profesjonalnego zastosowania.
- sposób działania:
- statyczne – zapewniają doskonale upieczone placki; w szczególności warto zwrócić uwagę na Fisso120, który łączy w sobie tradycyjne rozwiązania z nowoczesną technologią,
- obrotowe – zwiększona wydajność, nie umniejszając jakości – dowodem na to jest Valoriani Rotating oraz Rotoforno producenta Marana Forni.
Dopasowanie do potrzeb
Tak naprawdę wybór pieca do pizzy jest w pełni uzależniony od potrzeb samego lokalu. W szczególności należy zwrócić uwagę na takie aspekty, jak:
- dostępna przestrzeń użytkowa – jeżeli dysponujemy niewielką kuchnią nie możemy sobie pozwolić na urządzenie o dużych gabarytach,
- liczba pizz na godzinę – jeszcze przed otworzeniem lokalu wstępnie musimy zaplanować jaka liczba gości będzie nas odwiedzać dziennie i dostosować się do tych najbardziej tłocznych godzin,
- komfort eksploatacji – każdy pracownik powinien móc łatwo nauczyć się obsługiwać urządzenie, a także sprawnie i komfortowo korzystać z niego każdego dnia, dlatego warto postawić na rozwiązania praktyczne, a nie np. posiadające niestandardowy, efektywny kształt.
Czy istnieją rozwiązania uniwersalne?
Krótko odpowiadając: nie. Każdy lokal jest inny, dlatego w każdym z nich niezbędny jest inny piec do pizzy. W jednym lepiej sprawdzi się rozwiązanie statyczne , w innym doskonałą propozycją jest urządzenie rotacyjne. To Państwo najlepiej znają swoją restaurację, choć chętnie zapewnimy odpowiednie doradztwo, jeżeli zajdzie taka potrzeba.