W każdej pizzerii, ale i też w wielu restauracjach, wykorzystywane specjalistyczne piece opalane drewnem, na gaz lub elektryczne. To właśnie dzięki nim przygotowana zostanie pyszna pizza, rozpływająca się w ustach gości obiektu. Jednak zanim będziemy mogli się cieszyć zachwytem naszych klientów, musimy dokładnie przemyśleć, jakiego rodzaju sprzęt najlepiej spełni nasze i ich potrzeby. Należy zwrócić uwagę na wiele czynników, a obecność na rynku dziesiątek zróżnicowanych modeli wcale nie ułatwia tego zadania. A więc: jak wybrać piec do pizzy?
Podstawowe czynniki:
Przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji, a nawet przed rozpoczęciem zapoznawania się z ofertami sprzętu, warto rozpisać, czego tak naprawdę oczekujemy i jaki rodzaj pizzy będziemy serwować. Również podstawowym czynnikiem jest bez wątpienia liczba gości, jaką planujemy obsłużyć. Należy również zweryfikować jakie wielkości placków znajdą się w naszym menu. Ile miejsca w lokalu jesteśmy w stanie przeznaczyć na tego rodzaju sprzęt? Czy piec będziemy budować na miejscu czy instalować dostarczony w całości. Oraz finalnie, jak dużym budżetem dysponujemy.
Gazowy? Opalany drewnem? Obrotowy?
Posiadając szczegółowo rozpisane nasze potrzeby należy bliżej zapoznać się z rozwiązaniami dostępnymi na rynku:
• zasilanie – do wyboru mamy urządzenia gazowe lub opalane drewnem, w przeciwieństwie do pieców elektrycznych możemy zaoferować ciasto lepiej wypieczone i wyższej jakości
• wielkość – w zależności od płyty w piecu możemy jednocześnie wypiekać od kilku do kilkunastu pizzy
• statyczny lub obrotowy – na rynku są udostępniane obecnie nie tylko statyczne rozwiązania, ale również te wyposażone w obrotową płytę, pozwalającą łatwiej i sprawniej przygotować więcej placków.
Niezależnie jakiego rodzaju piec do pizzy zostanie przez nas wybrany, korzystając z zamieszczonych przez nas powyżej punktów, należy zwrócić uwagę na ich indywidualne parametry techniczne, niektóre modele posiadają certyfikaty AVPN lub nowoczesne systemy np. Marana Genius gwarantujące idealną pizzę w czasie jednego obrotu płyty pieca.
Marki godne polecenia:
Bez wątpienia liderami na rynku, dostarczającymi najlepsze piece do pizzy oparte na Włoskich rozwiązaniach i tradycji, dopasowane do zróżnicowanych potrzeb, są Valoriani Fornii i Marana Forni. To właśnie w ich ofercie można znaleźć tradycyjne, statyczne rozwiązania, ale również te obrotowe, które cieszą się obecnie dużą popularnością i robią wrażenie nie tylko w dużych lokalach, ale również tych mniejszych w całej Polsce.