Poradnik

Piec do pizzy – System Genius

Rewolucja technologiczna może nastąpić nie tylko w świecie komputerów i smartfonów, ale również wśród pieców do pizzy. Doskonałym tego przykładem jest system Genius, który został stworzony przez znanego i cenionego na rynku włoskiego producenta Marana Forni. Te innowacyjne, a jednocześnie zaawansowane technologicznie piece do pizzy zostały wyposażone w obrotową płytę, która jest w pełni zautomatyzowana, aby samodzielnie dbać o najwyższą jakość naszego wypieku. A to przekłada się na niższy nakład pracy oraz finansów, nie rezygnując ze smacznego placka.

Czym dokładnie jest GENIUS?
Nie musimy pewnie przypominać, że to właśnie Marana Forni jako pierwsza wynalazła obrotowy piec do pizzy. System GENIUS jest rewolucyjnym następcą tego rodzaju maszyn, posiadając znacznie bardziej zaawansowaną konstrukcję, która wyróżnia się wykorzystaniem wyłącznie najlepszych materiałów.

To, co odróżnia ten produkt na tle innych jest pełna automatyzacja działania – płyta obraca się zgodnie z zaprogramowanymi algorytmami, które zwracają uwagę na takie czynniki, jak wysokość płomienia, temperatura w urządzeniu, czas pieczenia oraz temperatura płyty.

Możliwości
Ten obrotowy piec do pizzy Genius Fast Casual został udostępniony w trzech wariantach modelowych: 110, 130 oraz 150. Dzięki rozbudowanej konstrukcji w urządzeniu może zmieścić się od 8 do nawet 12 placków o średnicy 27 centymetrów oraz od 5 do 9 placków o średnicy 35 centymetrów. Jednak to, co najbardziej zachwyca dotychczasowych użytkowników tego urządzenia, jest produkcja na godzinę. Otóż w ciągu już tylko jednej godziny maszyna może upiec do 216 placków o średnicy 35 centymetrów, a w przypadku średnicy wynoszącej 27 centymetrów będzie to nawet 288 wypieków!

Korzyści
Jak już wspomnieliśmy powyżej, obrotowe piece do pizzy wyposażone w system Genius są w pełni zautomatyzowane, nie wymuszając na pracownikach dodatkowych prac – wszystkim zajmie się algorytm, zapewniając doskonale upieczone placki. Wiąże się to z oszczędnościami pieniężnymi oraz czasowymi – jednocześnie jakość wypieków nie zmniejsza się wraz z czasem eksploatacji! Oprócz tego zakończenie pieczenia odbywa się już po jednym, pełnym obrocie płyty, co trwa zaledwie 2 minuty 30 sekund, a to z kolei przekłada się na wysoką produkcję w ciągu godziny.

 

Piec - system genius