Poradnik

Piec do małej pizzerii

Ta pierwsza własna pizzeria to najczęściej niewielki lokal, w którym dopiero rozwijamy swoje umiejętności zarządzania biznesem gastronomicznym. Wiąże się często z odpowiednio mniejszym budżetem, ale również często ograniczoną przestrzenią użytkową. Jej właściwe zagospodarowanie jest istotne nie tylko w pomieszczeniu dla gości, ale również przede wszystkim w kuchni. To właśnie kuchnia jest sercem restauracji, a to dzięki wysokiej jakości sprzedawanych produktów cały biznes będzie mógł się właściwie rozwijać, zyskując coraz większą popularność, a goście będą wracali z przyjemnością.. Kluczowy jest przede wszystkim (choć nie tylko) wybór właściwego pieca – i to właśnie tej kwestii poświęcamy ten artykuł.

Na co zwrócić uwagę
Kupując piec do małej pizzerii należy pamiętać o takich aspektach, jak:

  • rodzaj zasilania – obecnie na rynku można spotkać urządzenia zasilane drewnem, gazem bądź prądem, o czym pisaliśmy już w naszym poradniku
  • dostępna przestrzeń – wybierając urządzenie należy wiedzieć, ile dokładnie miejsca jesteśmy w stanie na nie przeznaczyć. W przypadku mniejszych lokali będzie to, oczywiście, odpowiednio mniejszy piec
  • wysoka jakość sprzętu – mimo, że decydujemy się na bardziej kompaktowe urządzenie nie oznacza to rezygnacji z jakości. Dlatego niezbędne jest zapoznanie się z parametrami technicznymi, weryfikując między innym ile placków można jednocześnie umieścić na płycie
  • budżet – niestety wszystko sprowadza się do pieniędzy: jeżeli dopiero rozpoczynamy prowadzenie lokalu gastronomicznego możemy posiadać znacznie niższy budżet. Na szczęście mniejsze piece są najczęściej również tańsze

Najlepsze piece do małych pizzerii:
Postawiliśmy sobie za zadanie odnaleźć idealne piece do niewielkich lokali gastronomicznych, które dzięki swoim kompaktowym rozmiarom, jak i dużej wydajności zachwycą każdego. Wśród nich znalazły się przede wszystkim modele prestiżowej marki Valoriani, a w tym:

  • Valoriani GR 100 – najmniejszy model profesjonalnego i wydajnego pieca do pizzy, z możliwością dowolnej adaptacji, malowania, zdobienia. Średnica płyty w środku to 100 cm.
  • Valoriani BABY 75 – trochę większy model pieca dla całej rodziny oraz profesjonalistów, który sprawdza się zarówno w zastosowaniach gastronomicznych, jak i amatorskich. Średnica płyty do pieczenia wynosi 75 cm.

Również producent Marana Forni udostępnia rozwiązania, które przydadzą się w małych pizzeriach. W szczególności warto zwrócić uwagę na Napule i Fisso120, które choć są większe od Valoriani BABY, nadal wyróżniają się kompaktowym rozmiarem (w porównaniu do innych urządzeń dostępnych na rynku). Dla osób, którym zależy na obrotowej płycie polecamy Marana Tuttotondo oraz Marana Design Trofeo.

W celu uzyskania szczegółowych informacji i dostępnych modeli zapraszamy do kontaktu, naszym zadaniem jest jak najlepiej doradzić i dopasować urządzenie do Państwa biznesu.