Urządzenie ma zredukowany pobór prądu dzięki jednej fazie napięcia (220 wolt). Posiada także mocny silnik, co wraz z prostą mechaniką czynią sprzęt niezawodnym elementem wyposażenia nie jednej pizzerii czy piekarni. Plastikowy obrotowy cylinder posiada certyfikat produktu gastronomicznego. Sprzęt charakteryzuje się zwartą budową, a dzięki dołączonym kółkom to 60-kilogramowe urządzenie odznacza się dużą mobilnością.
Maszyna do formowania kulek model Sfera
Maszyna “Sfera” włoskiej firmy Sigma poradzi sobie zarówno z miękkim, twardym, jak i bardzo wilgotnym ciastem. Charakterystyczna konstrukcja tego urządzenia umożliwia przygotowanie idealnie okrągłych kawałków różnego rodzaju ciast o masie od 30 do 1000 gram. Sprzęt jest w stanie uformować więcej niż 1800 kulek na godzinę i może być używany zarówno w pizzeriach, jak i piekarniach. Dzięki sile odśrodkowej maszyna ogranicza do minimum nacisk na ciasto, przez to nie zmienia się temperatura i elastyczność masy. Urządzenie zdecydowanie pozwala zredukować czas pracy, dzięki zwiększonej wydajności i automatyzacji procesu.
Maszyna do formowania “Sfera” jest bardzo łatwa w obsłudze oraz praktyczna do demontażu i czyszczenia. Praktycznie bezobsługowa konstrukcja nie wymaga specjalnych uprawnień, więc każdy pracownik zakładu lub lokalu gastronomicznego może bez problemu z niej korzystać. Sprzęt wykonany jest z użyciem stali nierdzewnej – jest to idealny materiał do pracy z produktami spożywczymi, ponieważ nie zmienia smaku, zapachu ani innych właściwości. Ponadto budowa urządzenia zapewnia łatwe czyszczenie. Atutem sprzętu jest również możliwość łatwej wymiany niektórych elementów, jak np. wymienne aluminiowe śruby.