Poradnik

Szkoła robienia pizzy – zostań pizzaiolo!

Szkoła robienia pizzy – zostań pizzaiolo!

 
włoski piec do pizzyPrzygotowywanie pizzy to coś więcej, niż tylko łączenie składników, rozkładanie dodatków i pilnowanie stopnia wypieczenia. Wiedzą o tym doskonale Włosi, od lat eksperymentujący zarówno z rodzajami mąki i sposobami wypiekania, jak i wykorzystywanymi w pracy narzędziami i akcesoriami. Jeśli więc ktoś chce nauczyć się, jak robić prawdziwie włoską pizzę, to nie ma dla niego innego sposobu, niż sięgnąć po wiedzę i umiejętności prosto z Italii!
 
Polski oddział, włoska szkoła
 
Dziś możliwe jest poznawanie tajników profesji pizzaiolo nawet bez długiej podróży do Neapolu, Rzymu czy na Sycylię. Wyjątkowe szkoły z Italii, jak na przykład Scuola Italiana Pizzaioli, otwierają swoje oddziały w różnych krajach, dzięki temu coraz bardziej rozszerzając zasięg działania włoskiej tradycji. I bardzo dobrze – w końcu nie bez powodu ciasto z Neapolu powszechnie uważane jest za doskonałe! Skoro więc mamy dostęp do doskonałości: po co zadowalać się czymś słabszym?
 
Scuola Italiana Pizzaioli ma swoje oddziały w Niemczech, Francji, USA czy Rosji. Jeden z nich znajduje się także w Poznaniu – to tutaj kursanci mogą poznać tajniki doboru rodzaju mąki do konkretnego ciasta, zrozumieć wpływ temperatury na drożdże czy odkryć metody właściwego wypieku w tradycyjnym piecu opalanym drewnem i na gaz.
 
Każdy może zostać pizzaiolo!
 
Połączenie wiedzy teoretycznej i intensywnej praktyki pod okiem doświadczonych mistrzów każdego początkującego kucharza może zamienić w specjalistę. Wiemy o tym – z dumą obserwujemy naszych uczniów, zarówno w trakcie ćwiczeń i zajęć, jak i już po nich, gdy wykorzystują nabyte umiejętności w doskonałych pizzeriach. Ich zdolności potwierdza certyfikat, otrzymywany po pozytywnym ukończeniu kursu. Ponieważ różne restauracje wciąż dopytują o naszych słuchaczy, możemy bez sztucznej skromności powiedzieć, że certyfikat ten – to bilet do świetnej pracy w zawodzie.
Łączy nas szacunek do tradycji, pasja i pragnienie ciągłego eksperymentowania. Chcemy to przekazywać dalej, na kolejne pokolenia pizzaiolo – skorzystaj z naszej wiedzy!
 
Zobacz także: