Warsztat dla amatorów Pizzy

Zapraszamy na popołudniowe warsztaty !

Ilość uczestników 4- 10 osób.

Koszt: informacje i zapisy telefonicznie / mailowo

Nasz popołudniowy kurs wypieku dla amatorów jest dedykowany dla osób, które chcą pod czujnym okiem mistrza dotknąć prawdziwej, tradycyjnej włoskiej pizzy, a następnie wykorzystać zdobyte umiejętności w domu np. jako hobby. W naszej szkole zdobędziesz umiejętność wypiekania w taki sposób, by danie było niezwykle aromatyczne, miało odpowiednią strukturę i niezrównany w smak.

Jeśli chcesz poznać tradycyjne receptury, nauczyć się wyrabiać w domu ciasto i przygotowywać aromatyczny sos pomidorowy, odpowiednio dobierać oraz łączyć składniki a przede wszystkim spróbować swoich sił wypiekając pizze w profesjonalnym piecu opalanym drewnem Valoriani Forni – warsztat robienia pizzy dla amatorów organizowany przez naszą szkołę, jest doskonałym wyborem.

W trakcie naszych kursów zapewniamy przyjemną atmosferę sprzyjającą nauce oraz przystępnie przekazaną wiedzę.

Nasze warsztaty pozwolą Ci poznać praktykę polegającą na wyrabianiu ciasta, formowaniu go w kulki, rozciąganiu, czy dobierania odpowiednich dodatków. Dzięki nim poznasz także historię tego niezwykle popularnego dania, dowiesz się jakiej mąki powinno się używać, a nawet – jakie procesy zachodzą w cieśnie. Po ukończeniu naszych zajęć, to danie nie będzie miało przed Tobą absolutnie żadnych tajemnic.

Program kursu:

  • Sekret włoskich smaków czyli krótka historia pizzy
  • Rodzaje mąk i ich klasyfikacja, dobór produktów najwyższej jakości
  • Omówienie składników na pizze klasyczną
  • Fermentacja i dojrzewania ciasta – omówienie procesów zachodzących w cieście
  • Składniki na sos do pizzy
  • Wyrabianie ciasta na pizzę
  • Formowanie kulek
  • Ręczne rozciąganie (formowanie) ciasta na blacie
  • Topping – czyli jak dobrać odpowiednie dodatki do pizzy
  • Wypiekanie pizzy w piecu opalanym drewnem
  • Wspólna kolacja i podsumowanie kursu

Zapraszamy!

Zapisy oraz dodatkowe informacje:
+48 885 101 121

Każdy z uczestników dostanie na koniec zajęć 1 kg włoskiej oryginalnej mąki Le5 Stagioni, oraz zabierze ze sobą wyrobione wcześniej ciasto które będzie można wykorzystać w domowej kuchni !

 

Zakaz kopiowania materiałów bez zgody autora © 2016
Realizacja: IADU.pl